Арт Галерия Le Papillon представя Жул Верн и А.С. Пушкин през

...
Арт Галерия Le Papillon представя Жул Верн и А.С. Пушкин през
Коментари Харесай

Арт Галерия Le Papillon реди изложба с илюстрации на Ясен Гюзелев

 Арт Галерия Le Papillon представя Жул Верн и А.С. Пушкин през погледа на Ясен Гюзелев в изложба с илюстрация. Тя може да бъде забелязана до 30 септември, а откриването е на 5 септември от 17.00 до 20.00 часа на ул.Драгоман 12.

От Арт изложба Le Papillon дават обещание едно фантастично, изпълнено с завършения " Пътешествие до центъра на Земята “, допълнено от мистичното прекарване на брилянтната повест на А.С.Пушкин " Дама Пика “. От 5-ти до 30-ти септември 2019 година галерията ще е уютният дом на повече от 40 истински репродукции на най-новият прочит на създатели от международната класика, които Ясен Гюзелев ни превежда в картини, а те освен илюстрират, а описват, подсказват, а и доразказват огромните творби.

Динамичната рисунка, особените ракурси,  специфичните за създателя вероятности и изпълнените с страсти произведения, ни въвличат в новите истории, разказани от фината четка на един от най-изтъкнатите модерни майстори в жанра, приет по света, издаван и излаган в страни с дълголетни обичаи в това изкуство.

В актуалната галерия за първи път пред аудитория ще бъде показан резултатът от процеса на цялостното поясняване на книгата " Пътешествие до центъра на Земята “, която е поръчка за испанско издателство. За първи път се показват като истински репродукции, в техниката " жикле “ /най-високия цифров щемпел, композиция от цифров щемпел и ръчно сложени линии от художника/ на илюстрациите от " Дама Пика “, чието издание бе показано тази година.  Ясен Гюзелев е ерудиран художник и превъзходен съавтор на всички творби, които илюстрира, освен тъй като вниква в дълбочина на творбата, само че и придава чувства и показа, неописани в книгите, само че създаващи действително усещане на епохата, обстановката и прочувственото положение на персонажите. Той не просто рисува личната си концепция за героите и случките в книгите, само че и деликатно изследва всеки подробност - времето, през която се развива действието; градът, с присъщата му архитектура за този период; навиците, обичаите, убежденията, с което съумява да пресъздаде комплектност, чувство за меродавност и правота, тъй че феновете да попаднат в един напълно " същински “ свят. Едновременно с това засищане с елементи и информация, ловко оставя нещо премълчано, провокиращо въображението на всеки да вложи персоналното си отношение съгласно личния мироглед.  Илюстрациите на Ясен Гюзелев се следят с необятно отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях. Творби, основани от една извънредно професионална ръка, построени от невероятни графични линии с изобретателна дълбочина и дълбока сензитивност.

И в случай че в " Пътешествие до центъра на Земята “ художникът ни въвлича с документална и научна точност във фантастичната доктрина на Жул Верн, то от рисунките по " Дама пика “ усещаме тревогата на героите и физически усещаме тайната, която мистично прозира в детайлите и лицата на персонажите.

" Пътешествие до центъра на Земята “ излиза през 1864-та, филмирана е 7 пъти и както се оказва – пророческа. И в случай че до през вчерашния ден умерено можехме да сложим книгата в графата " увлекателна фантастика “, през днешния ден науката удостоверява с доказателства, че гениалният фантазьор май в действителност е бил прав. Три самостоятелни научни изследвания удостоверяват това – под земната кора има по-високи планини от Хималаите и голям океан.

Легендата за Дама Пика въодушевява А.С.Пушкин за творба, която на собствен ред инспирира композитори и художници. А образният превод на Ясен Гюзелев на повестта я развива и добавя повече от колкото читателят/зрителят чака. Ясен разкрива житейската, хазартна драма и лъжливо чувство, заложена във всеки от нас, че може да победи и надхитри ориста, наблягайки го в зеленикавите оттенъци на рисунките, в тревогата, пропита в линиите на лицата и облеклата. С съобразителният детайл от картите във всички илюстрации основава чувството, че хем сме вътре в някакъв фиктивен свят, хем сме в действителния и не знаем кой в действителност влиза в другия - дали действителният във фантастичния или назад. Това е общото усещане от всички произведения на майстора на илюстрацията - Ясен Гюзелев.

В артистичните среди Ясен Гюзелев е мощно разпознаваем с брилянтна и прецизна техника, гальовен нюанс, фина и точна рисунка, основана от върхът на четката, перото или молива. Уменията му  са оценени и търсени от издателите и читателите в доста страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и отвън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му самопризнание се добавя и от спечелването му на редица награди.

Колекцията от 45 истинските лимитирани цифрови репродукции на включените в двете книги илюстрации на Ясен Гюзелев ще бъда изложена и свободни за продажба от 5 до 30 септември 2019 година в залата на ул. Драгоман 12, гр. Варна.

Заповядайте на вернисаж - 05.09.2019 /четвъртък/ от 17:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт изложба Le Papillon за едно вълнуващо странствуване до Центъра на света и назад, за една игра със ориста, водени от надарената ръка на Ясен Гюзелев, по време на което можете да се запознаете персонално с маестрото!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР